amanare implementare noile case de marcat 2018

Ministerul Finanţelor amană cu încă trei luni dotarea magazinelor cu noile case de marcat Leave a comment

Guvernul va amâna obligația firmelor din România de a-și instala case de marcar cu jurnal electronic, în anul 2018, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat vineri seara de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Ministerul vrea să amâne cu 3 luni termenele actuale de intrare în vigoare a obligației firmelor de a-și lua case de maract cu jurnal electronic.

MFP spune că în prezent casele de marcat cu jurnal electronic nu sunt disponibile pe piață și se înregistrează un decalaj de aproximativ 3 luni față de calendarul prevăzut de lege pentru implementarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.

Din acest motiv, firmele care au obligația să se doteze cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic la termenele prevăzute acum de lege „riscă sancțiuni drastice pentru nerespectarea obligației, fără ca fapta să le fie imputabilă”, mai spune ministerul.

De aceea, propunerea de ordonanță de urgență prevede amânarea termenelor obligațiilor de introducere a noilor case de marcat astfel:

  • până la 1 septembrie 2018 (în loc de 1 iunie 2018), în cazul operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mari sau mijlocii,
  • până la 1 noiembrie 2018 (în loc de 1 august) în cazul operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mici.

Până la noile termene, firmele care nu au reușit să se doteze cu noile aparate de marcat vor putea utiliza aparatele pe care le au deja în dotare, sau vor putea chiar să-și cumpere aparate vechi dacă este cazul, fără să li se aplice sancțiunile în această perioadă, mai spune Ministerul Finanțelor în nota de fundamentare.

După expirarea acestor intervale, sancțiunile pentru cei care nu au trecut la marcat cu jurnal electronic, prevăzute de ordonanța de urgență 28/1999, vor putea fi aplicate doar pentru faptele săvârșite începând cu data de 1 septembrie 2018 – pentru firme mijlocii și mari, respectiv 1 noiembrie 2018, pentru contribuabilii mici.

De asemenea, și distribuitorii de case de marcat vor beneficia de o prelungire cu 3 luni a avizelor și autorizațiilor privind distribuția aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă jurnal (vechile case de marcat ). În cazul acestor companii, termenul se prelungește de la 31 iulie la 31 octombrie 2018.

În această perioadă de grație de 3 luni, organele de control vor face acțiuni cu caracter preventiv și de îndrumare a contribuabililor.

Proiect prelungire OUG28.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
    Cosul tau
    Cosul tau este golIntoarce-te in magazin